Dnešná doba je rýchla. Možno aj preto, informácie len prijímame bez toho aby sme skúmali alebo sa aspoň zamysleli odkiaľ pochádzajú. Nie, nie nejdeme polemizovať o nevysvetliteľných či konšpiračných témach.
Pizza, azda nepoznám človeka ktorý ju nemiluje. Od detí, dospelých či našich starých rodičov. Dnešná príprava pizze sa od tej pôvodnej a nie dávno minulej, od času kedy prišla aj na stoly reštaurácií na Slovensku obohatila od, prípravy bezlepkového cesta, sladkého cesta, cesta zo špaldovej múky a mnohých ďalších. Reštaurácie sa snažia prilákať svojich zákazníkov a tak ponúkajú okraje plnené syrom, opekanou slanink
ou, rôzne tvary pizze na požiadanie ako sme to mohli postrehnúť aj na Valentína. Rôznorodosť surovín pridávaných na pizzu niekedy vytvára skutočný gastronomický zážitok a to ako po vizuálnej stránke tak po chuťovej. Čím väčší ´´ výmysel´´ tým väčší záujem vzbudia, teda aspoň dočasne. Dôvod je jednoduchý, máme radi klasiku.
No a komu vlastne vďačíme za dnešnú pizzu ? Kto a kde ju vymyslel ?
Skúsim vám tieto otázky trochu priblížiť. Roľníci, áno bolo to pôvodné jedlo roľníkov z oblasti Neapolu. Avšak celé to vzniklo úplne inak. Gréci, tí skúsili poukladať rôzne potraviny na cesto a dali to spolu zapiecť. Nuž a bola tu pizza. Neskôr, Rimania pri dobývaní Európy, si pri ťažení v Grécku pochutnávali práve na pizze. Tento postup si osvojili a priviezli si ho so sebou do Talianska. Tu sa ujal a rozšíril do pecí po celom Taliansku. Odvtedy sa experimentovalo, skúšalo nájsť tie najlepšie prísady. Potom prišiel prevrat. Áno, pizza má svoj vlastný prevrat a to v roku 1520, kedy boli do Talianska privezené prvé rajčiny. Chudoba, lacné suroviny urobili práve s tohto jedla dostupnú a chutnú pochúťku pre obyčajný ľud.
Prvá pizzeria Marotte vznikla v Neapoli až v roku 1820 čo je o 300 rokov neskôr. Prvá datovaná dodávka, doručenie pizze robil Raffaele Esposito roku 1889 z reštaurácie Pizzeria Pietro il Pizzaiolo, kde inde ako v Neapole.
Viete pre koho sa doručovala ?
Pre kráľa Umberta I. a kráľovnú Margheritu. Raffaele piekol len tri druhy pizze s rajčinamy, mozzarelou a bazalkou. Možno to bolo kvôli patriotistickej kráľovnej Margherite to nevieme. Čo vieme a to ste si už určite všimli je meno kráľovnej a teda aj názov pizze ktorý dostala. Ten sa zachoval do dnes a je jednou z najpredávanejších vôbec.